Mange mennesker har hævdet, at poker bør betragtes anderledes end spil og hasardspil i almindelighed. Dette argument er særligt fremtrædende i diskussioner vedrørende legalisering af poker og relaterede emner. Argumentet er normalt, at poker er et færdighedsspil, mens andre spil er langt mindre afhængige af spillerens evner.

Vi er faktisk enige, men mener ikke, at man er gået langt nok i at forklare mange af pokers unikke egenskaber. Poker kræver ikke bare evner. Det kræver og udvikler mange kompetencer og personlige egenskaber, som er afgørende for at tage en lang række forskellige beslutninger. Det kan være beslutninger relateret til investeringer i værdipapirer, ejendomme eller alt muligt andet.

Poker er en dygtig lærer

poker-nightForskning viser klart, at mennesket har en tendens til at gentage handlinger, som de bliver belønnet for, og at ophøre med handlinger, hvor de bliver straffet. Poker lærer ved at belønne ønskede handlinger, såsom at tænke logisk og forstå andre mennesker, og ved at straffe uønskede handlinger, såsom at ignorere odds og handle impulsivt.
Andre principper om læring gælder også for poker

Læring afhænger feedback. Belønning og straf er værdifuld feedback. Jo hurtigere og klarere feedback er, jo hurtigere vil du lære. Desværre er feedback på mange andre områder ikke umiddelbar. Hvis du for eksempel laver en fejl med en vigtig kunde, får du måske aldrig at vide, hvorfor du mistede den pågældende virksomhed som kunde. Ved pokerbordet får du ofte meget hurtigere feedback.

Indtil for ganske nylig lærte de fleste mennesker, hvordan man spiller poker primært fra “trial and error” – altså ud fra devisen “øvelse gør mester”. I løbet af de sidste par årtier har en hastigt voksende mængde bøger, videobånd, dvd’er, klasser og trænere hjulpet millioner af spillere med en forbedret indlæringskurve, men det er ingen erstatning for erfaring. Du er nødt til at være med i gode og dårlige spil og bliver belønnet og straffet for at lære de vigtigste lektioner i poker.

Jo oftere du få feedback, jo hurtigere vil du lære

Mange af livets beslutninger træffes kun få gange, og nogle af dem – såsom at vælge en karriere – træffes måske kun én gang. Pokerspillere træffer og får feedback på hundredvis af beslutninger hver gang, de spiller. Det er noget, der i høj grad fremskynder læringsprocessen.

Erfaringer kan bruges i andre sammenhænge

Hvis pokerlektioner kun var relevante, når man spiller poker, ville vi ikke have skrevet denne artikel. Men vi mener, at pokerlektioner kan bruges i stort set alle aspekter af livet. Hvis du for eksempel er utålmodig eller ulogisk eller ikke kan analysere risici og fordele, vil du tabe i poker, og du vil lave mange fejl i erhvervslivet og i personlige relationer. Hvis poker lærer dig, hvordan du styre dine følelser, vil du være langt mere effektiv næsten overalt.

Unge lærer generelt hurtigere end ældre

Pokers fjender insisterer ofte på, at de beskytter de unge fra at udvikle dårlige vaner, men de forhindrer dem snarere fra at lære noget godt. Unge elsker at spille, nogle gange for penge, mene ofte bare for underholdningens skyld. De får et kick ud at tage chancer, og nogle af deres “spil” er af til ikke helt smarte. De risikerer at komme galt af sted med skøre stunts på rulleskøjter, cykler og snowboards. Det er lige så umuligt at forhindre unge mennesker fra “spil” (i ordets bredeste forstand), som det er at forhindre dem i at eksperimentere med alt muligt andet.

Livet er uløseligt risikabelt og at lære de unge at håndtere disse risici er en vigtig del af at vokse op. Poker lærer dig at tænke på risici og belønninger, før du handler. Poker kan derfor måske være med til at forhindre nogle unge mennesker fra at gøre forfærdelige fejl. Generelt vil de fleste pokerlektioner hjælpe de unge med at træffe kritiske og vigtige beslutninger.